*طولانیترین پل تاریخی ایران*
پل لاتیدان یکی از پل های تاریخی ایران بوده که در مرکز هرمزگان ، بر روی رودخانه کُل و در زمان شاه عباس ساخته شده است.
لشکر کشی به جنوب جهت بازپس گیری بندرگمبرون(بندرعباس فعلی) و جزایر اطراف بندرعباس از روی این پل انجام گرفته؛ در واقع این پل ، پل پیروزی ایرانیان بر متجاوزان پرتغالی میباشد.
پل لاتیدان از سنگ های تراش نخورده و ملات ساخته شده و در زمان آبادانی هزار و پانصد متر طول داشته است(سی و سه پل اصفهان سیصد متر).
قسمتی از پل که در محل عمیق تر رودخانه قرار گرفته، بکلی ویران گردیده است.
سایر مشخصات پل لاتیدان :
آکس به آکس پایههای بزرگ پل ده متر (اکثردهانه ها کمتر از ده مترمیباشد)
ارتفاع پل : ۶ متر
عرض پل : ۶.۸۰ متر
تعداد دهانه : ۲۰۰ دهانه در زمان ساخت اما در حال حاضر ۷۰ دهانه موجود است.
قسمت اعظم این پل پس از بارندگی ها و سیلاب های شدید سال ۱۳۷۲ از زیر خاک بیرون آمد و تا این زمان حتی مردم محلی از وجود چنین سازه ای بی اطلاع بودند. مطالعات و تحقیق جدی در مورد این اثر تاریخی بعد از این سال صورت گرفت.
خاک بستر رودخانه بسیار سست و رسوبی بوده و همین عامل باعث گردیده پایه های پل همانطوریکه در فیلم دیده میشود بصورت توخالی اجرا شود تا فشار بر این بستر ناپایدار به حداقل برسد.
این بنا کم نظیر در نزدیکی روستا نیمه کار بندرخمیر قرار گرفته و چنانچه مرمت و در قسمتهایی بازسازی شود، جاده دسترسی مناسبی هم داشته باشد ، به یکی از جاذبههای گردشگری مهم ایران و هرمزگان تبدیل میگردد.
برا تماشای کلیپ زیبای این پل می توانید به صفحه کلیپ ها مراجعه فرمایید.
▪️پی نوشت: با توجه به بررسی های جدید اسنادی دال بر قدمت بیش از ۷۰۰ سال این پل موجود می باشد و ممکن است تاریخ روایت شده در متن صحیح نباشد.